Friss topikok

2012.02.14. 16:57 akusi

"53 ezer forint"

Ashok & családja

 

Elég nehéz vele kommunikálni a gyenge angolja miatt, de egyre többet tudok meg róla és családjáról. Egy ilyen félreértésből adódott, hogy az előző bejegyzésemben is tévesen írtam róla - amit később javítottam illetve úgy gondoltam, hogy tévedésem miatt megérdemel egy fejezetet. Kiderült, hogy amit én "low marriage"-nek hallottam, az valójában "love marriage", illetve az is, hogy nem az unokatestvérét vette el.

Szóval, még középiskolában történt, hogy Ashok vonzódni kezdett a feleségéhez. Ez a vonzalom egy idő után kölcsönös volt, viszont 3 évig csak titokban randiztak, a legintimebb pillanata a randinak talán  az volt, hogy megfogták egymás kezét. A középiskola után Ashok bátorságot vett, és elmondta szüleinek, hogy kinézte magának ezt a lányt, szerelmes belé és házasodni akar. Szülei szerencsére jó fejek voltak. Szegény családból származik, így a középiskola jelentette tanulmányai végét, azaz nem lehetett volna nagyon válogatni a leendő párok közül. Szülei felkeresték a lány szüleit, és nyélbe ütötték az üzletet. Ebben az időben Ashoknak volt munkája és volt némi tartaléka neki és a családnak is, ami egy esküvő megrendezéséhez szükséges. Ugyanez igaz volt a feleségére is, akik a hozományt ékszerek formájában prezentálták.

Házasságuk után nemsokkal eléggé nehéz helyzetbe kerültek. Ashok a legroszabb pillanatban vesztette a munkáját, mikor a gyermekáldás közelgett. Nagyon feszült volt a hangulat, amit még tetőzött, hogy a szülés után felesége elég rossz állapotba került és gyermekük sárgalázas lett. Zaciba kellett adni felesége összes ékszerét, hogy valamiből meg tudják finanszírozni a gyógyítást. Sikeresen túlélték a betegségeket, de feleségének azóta is szívproblémái vannak. Időszakosan,  nagy fájdalmak törnek rá (a szíve szúr) és eléggé elgyengül. Az összes orvos akinél jártak azt mondta, hogy semmiféle rendellenességet nem talál a szíve körül.

Szerencsére Ashok újra elkezdett dolgozni, így a család életét tudja finanszírozni legalább, de a zaciból nem tudják visszavásárolni az ékszereket (200e rupia kell hozzá). Megpróbálom összerakni, hogyan lehet ebből megélni a kapott információk alapján

Bevételi oldal:

Ashok keresete: Rs. 9000 (41400Ft)

Családi pótlék: Rs. 1500 (6900Ft)

Jatt Kusitól: Rs. 1200 (5520Ft)

SUM: Rs. 11700      53800Ft

Kicsivel nagyobb szám, mint amit szeretett nemzetgazdasági miniszterünk említett, de az is igaz, hogy ebből nem egy, hanem 3 embernek kell megélni.

Kiadási oldal:

Albérlet: Rs. 2500

Iskoláztatás: Rs. 1200

Számlák (víz, villany, gázpalack, mobilteló...): Rs. 2500

Nem rendszeres költségek (pl. iskolaruházat, könyvek, karbantartás, orvos....) : Rs.1500

Nyugdíjjárulék: Rs.1000

Benzin a motorba: Rs. 120  (érdekes, Ritchie mondta, kérdezzem meg, mennyit tesz félre havonta a motor tankolására, és figyeljem meg, pont 120-at fog mondani....)

A maradékot a család ruházatra és kajára költi: Rs. 2880

Szóval egy háromtagú családnak 13250Ft-ból kell ruházkodni, és kaját venni.

Még anno Dhana mondta, hogy az államtól kapnak ezek a családok némi élelmiszersegélyt, pl. egy zsák rízst v. lisztet. Szoktam is látni bizonyos helyeken a sorbanállást. Ileltve hétvégente néha beugrósnak behívják, óránként 50 rupiért, de ez ritka.

Nem akarom nagyon lebontani hogyan lehet 13250 Ft-ból megélni. Egyik blogon olvastam, hogy egy indiai tanulmány szerint az, akinek az élelmezésére több jut, mint 2800Ft, az nem él mélyszegénységben... Az a blog le is írta, hogy lehet ebből megélni. Gyakorlatilag minden nap rízst, vagy chapatit (indiai kenyér) esznek. Nincs ám chicken biryani.

Ashok több mint három éve szinte minden nap ugyanazt eszi, néha-néha egy kis halat belecsempész az étrendbe.

Reggeli: egy pohár tej

Ebéd: aludt tej

Vacsora: rízs, aludt tej, némi zöldség

Azt mondta, felesége nagyon vékony leányzó és mivel mindannyian vegák a vallásukból adódóan, ezért jól megvannak ezzel a kajával. Én meg azon tűnődtem el, hogy esetleg a szívproblémák nem vezethetők-e vissza erre....

Szóval kéremszépen "meg lehet élni 47000Ft-ból" akár 3 fős családnak is, ha egy kicsit melegebb az éghajlat és nem kell fűtést fizetni, meg nem kell szemétszállítással bajlódni, meg állandóan azon gondolkozni mit főzzünk ma, meg, meg, meg... Ajánlott a hindu hit felvétele, akkor még boldogok is lehetünk.

Nem akartam politikai felhangot venni, csak a vicc kedvéért utalgattam. Az esetleges kommentelőket is kérem, ha politizálni akarnak akkor azt a FB-on tegyék ill. az Istenért se sértődjenek meg, ha az ilyen kommenteket kimoderálom.

 

 

 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://chennaiadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr414104920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pere Viki · http://indiapass.blog.hu 2012.03.08. 16:45:50

Szia!

Én is épp a múltkor emlegettem ezt a 47000 Ft-ot :-)

No az a helyzet, hogy megyünk végre Chennaiba. 23-án reggel érkezünk és 26-án du jövünk vissza. Találkozhatunk, ha gondolod.

A másik. Nem tudsz véletlenül valami óccsó szállást, ahova azért a gyereket is elvihetem? Tavaly 300 rúpiáért laktunk... na oda a gyereket nem :-) A haverok 3000 körül tudnak, de az meg azért kicsit sok most.

Azon a hétvégén valószínűleg lesz Hash Run. Ha nem ismered őket, szeretettel ajánlom, jó kis időtöltés: www.ch3online.com/

Üdv,
Viki

akusi 2012.03.09. 16:41:46

Részemről OK a találkozó.
A szállás ügyön dolgozom, pár kérdés, ami felmerült:
Mely részén szeretnétek lenni Chennainak?
MEkkora a max budget?
Milyen kitételetek van a szállással kapcsolatban (pl. AC, ...)
De ezt ne a kommentek mezőbe tárgyaljuk meg, ide írhatsz mailt: a.kusica@freemail.hu
süti beállítások módosítása