Friss topikok

2012.01.11. 16:47 akusi

Festival time

A mai nap mikor megérkeztem a munkába, nagy sürgés-forgás fogadott a bejáratnál illetve az épület oldalánál. 14-én kezdődik a Pongal, ezen alkalomból a cég egy sajátos vesenyt hírdetett.

De ne rohanjunk, nézzük mi is ez az ünnep:

Dél-Indiában a téli aratás végét 4 napos fesztivállal zárják, ezt nevezik Pongal-nak. Idén 14-én kezdődik, ez a nap hivatalos munkaszüneti nap Tami Nadu államban, pechemre vasárnapra esik. Ekkor adnak hálát az istenségeknek (főként a napistennek) - hogy termést adtak. Tamil Nadu államban ez jelenti az újévet is. A fesztivál egyike a világ legrégebbi, ma is élő fesztiváljának, már több mint 2000 éve ünneplik.

Az első napját (Bogi Pongal) Indra istennek a felhők és esők istenének szentelik.

A második nap (Surya Pongal) a Nap istenének ünnepe. Jellegzetes étele a sárgaborsóval kevert cukrozott rizs.

A harmadik napon (Mattu Pongal) megfürdetett, feldíszített, színesre festett teheneket és ökröket ajánlanak fel a papoknak. Ez Ganesh isten és Parvati istennő napja, de Sivához kötődő legendák is kapcsolhatók hozzá.

Az indiaiak sem egyszerű emberek, így aztán a háromnapos Pongal fesztiválnak akad egy negyedik napja is (Kaanum Pongal), és ahogy a második napon, most is a Földet éltető Nap istenét, Suriyat ünneplik.

Na ezen alkalomból a dolgozóknak hírdettek egy rangoli versenyt, minden műszakból jöttek elkotó csapatok, így szerencsém volt két műszak alkotását is megszemlélni.

A rangoli elkészítése napi szertartása az Indiai embereknek, amelyeknek egyszerűbb változatát mindennap elkészítik templomaik és otthonaik bejárati ajtaja előtt, színes porokkal, vágott virágszirmokkal, virágokkal.

Ünnepekkor kicsit bonyolultabb és nagyobb ábrákat is szoktak készíteni, nagy megtiszteltetés egy ilyen képnek az elkészítése.

Ez a régi időkben rizsliszttel készült, felajánlásként a család Istenségének tiszteletére, és áldozatul a teremtés alacsonyabb létformái felé is (ezeket természetes anyaggal színezték). Hiszen a földre készült szent ábrát a természetben élő állatformák jóízűen elfogyasztják. Manapság színezett tört márványt, színezett zúzalékokat, virágokat használnak az alkotások elkészítéséhez: (btw. a fehér nadrágos láb a főncsi)

Habár nem tudok a következővel azonosulni, mégis ez lett a kedvenc alkotásom:

 

 Néhány alkotás (sorry a képek közötti egyenlőtlen helyekért, nem valami jól működika blog.hu szerkesztőfelülete):

 

 

 

 

 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://chennaiadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr693537353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskosar 2012.01.13. 11:48:48

nagyon jók a fotók, nem próbáltad ki magadat?

akusi 2012.01.13. 16:16:37

Női munka.... reggel annyira bámultam őket befelemenet, hogy nem vettem észre, hogy a bejárat elé is csináltak egyet a földre. Na én ezen keresztülmentem... volt nagy pánik, de megúsztam;o)
süti beállítások módosítása