Friss topikok

2011.11.22. 15:49 akusi

A szent állat

Ha azt kérdezném, mondj 5 Indiára jellemző dolgot, valószínű a válaszadók többsége megemlítené a szent állatot. Ezért is gondoltam, hogy szentelek egy fejezetet ennek a szent témának.

Számomra is misztikus volt ez a tehén kultusz, így egy kicsit elkezdtem utánajárni honnan ered ez a szokás, mi is ez pontosan, mit szabad, mit nem… Innen onnan loptam némi tudományt, mert Dhana továbbra sem nyílt meg túlságosan ezügyben. Ma ez volt a beszédtéma ebéd alatt, szerencsére a kollegák nyíltak voltak ezügyben. Valószínű azért, mert nekik nincs pötty a homlokukon, mint Dhanának , így nyíltabban beszélnek erről. Ugyanakkor Dhanának mély gondolatai vannak az üggyel kapcsolatban, amit szerintem úgy gondol, hogy egy európai nem érthet meg.
Egy kis történelem:
Kr. E. 2500 körül jelentek meg az indus völgyében bevándorlók az őslakosság körében, nyugati és déli részekről érkeztek. Nincs írásos történelem forrás, csak régészeti leletek. Fejlett technika jellemezte a földműveléssel foglalkozó népcsoportot. Kiváló kereskedelmi kapcsolataik voltak Mezopotámiával. A kultúra aztán szép lassan elkezdett hanyatlani- feltehetően klímaváltozás miatt, amit felgyorsított az árja népek bevándorlása.
Az árják észak felől áramlottak indiába. Fehér bőrű csoport leigázta és uralma alá hajtotta az ott élő dravidákat. A hódítás korának maradéka a mai indiai kasztrendszer, ahol a
        - lopott anyag tudomány, más oldalról copy/paste: -  
Védák három fő kasztja, a bráhmana, a ksatrija vagy rádsanja és a vaisja az árja eredetű világos bőrű papi, harcos és földművelő kasztot jelenti, míg a negyedik a súdra a sötét bőrű, nem árja, dravida vagy munda eredetű őslakókat. Mindezeken kívül vannak az eredetileg rabszolga érinthetetlenek (pária vagy dali). A négy főkasztot jelentő szanszkrit varna szó jelentése is 'szín'. "
De kanyarodjunk vissza a tehénhez:
A tehenek tisztelete egészen az árják koráig – azaz 3500 évvel ezelőttig vezethető vissza. A tehenek ugyanolyan fontosak voltak, mint a bráhman papok. Nemes cselekedetnek számított tehenet ajándékozni a bráhmann-nak, áhitattal gondozták és látták el a tehenet.
Hittek a lélekvivő erejükben – ezért tehénnel vont szekérrel szállították a halottat a hamvasztásra és a halottal együtt az állatott is elégették. Sok helyen szokás volt a haldoklóhoz tehenet vinni, aki ha megfogta a tehén farkát, az segített neki átjutni a másvilágra – azaz kikerülni a folyamatos reinkarnáció köréből.
Később betiltották a tehenek hamvasztását, illetve a betiltották a tehenek levágását is (~Kr. e. 500). Ekkor alakult ki a tehenek szentsége – ami máig is fennáll. Gandhi így vélekedett: "A tehén védelme isten minden oktalan teremtményének védelme. Aki tehenet levág, ugyanolyan bűnt követ el, mint, aki bráhmant öl."
Ezzel magyarázható, hogy abban az országban, ahol a világon a legnagyobb a szarvasmarha állomány (~200 millió) alig éri el a fogyasztás a 2kg-ot évente (összehasonlításképp Braziliában ezek a számok: 170 millió - 65kg ).
Jelenleg a hinduk szemében a tehén a termékenységet, a tápláló anyát jelenti. Szinte minden termékét hasznosítják:
  • A tejet illetve az abból készült joghurtot (Ghi)
  • A szárított trágyalepényt tüzelőként főzéshez - illetve állítólag fertőtlenítésre
  • A vizelettel számos betegséget gyógyítanak
  • Kimúlásuk után a bőrét felhasználhatják – de a húsából nem fogyaszthatnak.
A hindu paraszt, ha tehénnel büszkélkedhet, akkor azt odaadóan gondozza, eteti, itatja, feldíszíti, kifesti. Az igazán jó hindu élete utolsó szakaszában a tehenet állatmenhelybe adja - hogy és meggyőződik, hogy becsületesen gondozzák tovább.
Nos – a Chennaiban látottak alapján csak azt tudom megerősíteni, hogy a látszólag szabadon kószáló teheneknek igenis van gazdájuk, aki foglalkozik is velük, de azért kifestett meg feldíszített tehenet nem még láttam (lehet, hogy csak ünnepre díszítik fel ?). Erről ma a kollegák úgy nyilatkoztak - hogy a városi teheneket nem is festegetik, de a falusiak körében ez szokás.
Reggel kérdeztem Dhanától, hogy örzik ezeket a teheneket - mert nincsenek ám kikötve, meg nincs is mellettük örző ember. Hogy találja meg a gazdája, ha elkószált? Azt mondta, hogy ezek a tehenek okosak, érzik és viszonozzák a törődést a gazdájuk felé, így mindig hazamennek.
A tehenek egészségi állapota, illetve ökológiai lábnyomuk:
Legtöbbjük beteg, tenyésztésre alkalmatlan. Egy tehén átlagosan évente 400 l tejet ad, szemben az európai 5000 l átlaghoz. Imádom a tejet – de bevallom őszintén, itt nem merek inni. A városban élő tehenek alultápláltak, és a szemétben turkálnak az élelem után. Ahogy írtam már – többször is láttam, hogy papírt ettek. Azok élnek jól, ahol van útszéli kifőzde, mert ott a maradékot odaadják neki. Tegnap pl. káposztát hámoztak, és a külső leveleikből összegyűlt kupacra ráugrott vagy 5 tehén.
MA kaptam ebédhez valami joghurtos hagymát - először megkérdeztem a kollegákat, hogy vannak e rendes, modern tehenészetek? Megnyugtattak, hogy igen van nagyon sok vidéken, amolyan nagy állami gazdaságok. Illetve megnyugtattak, hogy a joghurt is biztonságos helyről származik. Holnapra kiderül... azért a biztonság kedvéért egyel több védőitalt töltök ma magamba.
És akkor az ökológiai lábnyomról : az indiai tehenek évente ~50 millió tonna metánt böfögnek és szellentenek – ami mérhetően hozzájárul az üvegházhatáshoz.
Élet a tehenekkel:
Szabadon kószálnak az utcán és ha elfáradnak, akkor ott fekszenek le, ahol éppen vannak. Ez akár az autópálya közepe is lehet. (az autópálya alatt nem olyanra kell gondolni, mint nálunk az M1 – nekünk még 60-nál többel nem sikerült rajta mennünk a túlzsúfoltság miatt). Azt tapasztaltam, hogy szeretik a forgalmas csomópontokat – gondolom a több táplálék reményében gyülekeznek ott.
No ezek tudnak jókora dugókat kialakítani – bár ahogy elnézem, itt nem a tehén a fő dugóok. Az emberek türelmesen kerülgetik, dudálgatnak, hátha arréb megy, megvárják, míg átér a túloldalra. Szóval - a tehén itt olyan - mint otthon a kutya, csak sokkal nagyobb szabadságot élvez.

 

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://chennaiadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr463403697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erik a viking 2011.11.23. 16:10:08

"vannak e rendes, modern tehenészetek? Megnyugtattak, hogy igen van nagyon sok vidéken, amolyan nagy állami gazdaságok. Illetve megnyugtattak, hogy a joghurt is biztonságos helyről származik. "

Talán az üveghegyen túl...
Erről készíts fotót! :)

IllésT 2011.11.23. 19:45:23

Amúgy milyenek, nem szemtelenedtek el?

akusi 2011.11.23. 20:00:16

Mindeddig nem szemtelenkedtek. Ma a boltból visszafele egy fehér lepedős azt mondta, hogy zenész, meg lesz egy szuper koncert, amin árváknak gyűjtenek és ott tudnám őket támogatni. Mondom biztos nem fogok ráérni, oszt csak jöt utánam. Kikotortam a zsebemből egy tizest - erre azt mondta, hogy ó a magamfajták minimum 50-el, de leginkább 100-al és annak hatványozott értékeivel támogatják, aztán visszaadta...
Mondom sorry..
Csak jött, meg mondta, hogy milyen nehéz nekik a szociális munkásoknak itt az élete...
Ja mondtam - ennyit tudok adni, ha kell kell, ha nem akkor go away. aztán nem kellett neki - én meg rákapcsoltam, és befordultam a hotelhoz.

Ivymike 2011.11.24. 02:28:59

"lesz egy szuper koncert, amin árváknak gyűjtenek és ott tudnám őket támogatni"
lesz szuper koncert az Almásfüzitői Arénában is, mi sört gyűjtünk és semmit nem utasítunk vissza (legalábbis amiben van alkohol). remélem Illés kartárs tombol majd helyetted is! :)

Kösze
süti beállítások módosítása