Friss topikok

2012.01.26. 15:29 akusi

Mesterségek utcája

Manapság, mikor lerobbanunk a szuper járgányunkkal mindig kiszállok a kocsiból. Egyrészt nehogy valaki böszme a fölbe gyaluljon, másrészt gondosan ügyelek arra, hogy a céges belépőkártyám jól látszódóva lógjon a nyakamban. A héten, amikor Ashok éppen megfőzte a motort, ez utóbbi dolognak köszönhetően a kontrolling vezetőjével utazhattam hazafelé. Nagyon segítőkészek itt az emberek ilyen esetben, más is megállt, de mivel messze laktunk egymástól, inkább úgy döntöttem, hogy megvárom a cserekocsit, ne okozzak plusz terhet. A kontrolling vezetőnek viszont sofőrje volt, meghát elvégre ő írja alá a számlát a végén ;o).

Elég sok érdekességet megtudtam tőle. Azért van sofőrje, mert Delhiből származik és 6 évet élt előzőleg Európában (utoljára épp 2 hetet Magyarországon). Azt mondta, messzemenően Chennaiban a legrosszabb a közlekedési kúltúra, nem vállalja a vezetést.

Szóba került az indiai gazdaság, azt mondta több mint 40%-át az informal economy adja (mi fekete és szürke gazdaságnak nevezzük). Elképedtem, aztán elkezdtem utánajárni. Megdöbbentő adatokat találtam.

A munkaerőpiac:

Összesen 7%-a rendelkezik rendszeres fizetéssel munkaképes lakosságnak. A többi 93% államilag nehezen kontrollálható - gyakorlatilag nem fizet jövedelem adót!

Ők gyakorlatilag a mezőgazdaságban dolgozók, a feketemunkások akik pl. szerződés nélkül szóbeli egyezséggel mennek egy építkezésre, vagy akár az utcán különböző tevékenységeket folytató néptömeg.

Az általam olvasott tanulmány becslései szerint ez az "informális" réteg a következőkkel járul hozzá India gazdaságához:

-60%-át adja a netto nemzeti összterméknek

-a lakosság bevételeinek 68%-át generálja

-a megtakarítások 60%-át biztosítja

-a mezőgazdaság exportjának 31%-át, az ipar exportjának 40%-át teszi ki

Azért így európai szemme durva, hogy a dolgozó réteg nem több mint 7%-a fizet jövedelemadót..

Én azt szűröm le ezekből a számokból, hogy hihetetlen találékony és szorgalmas ez a nemzet. A népesség nagy része mélyszegénységben él, mégis megtalálják a módját, hogy a családnak a megélhetőségéhez esetleg lassú felemelkedéséhez megteremtsék a javakat. Ide kapcsolódva valahol olvastam egy cikket, ami egy indiai elemzést emleget. az elemzés szerint nem tekinthető mélyszegénynek az, aki havi több mint 2.750 Ft-nak megfelelő összegből él. Ugye mennyire más, mint otthon? Mi sírunk, itt meg sokkal boldogabbak az emberek. Itt mindenki csinál valamit, lássuk a teljesség igénye nélkül az alábbi képkavalkádban.


Szállítmányozás

  • A taxisok, szerintem ez a leg-felelősségteljesebb meló

Ashok

Épp a felelősséget kell megbeszélni

A legpraktikusabb..

  • Fuvarosok

 A hulladékbiznisz

 

 Ezzel szedik össze a lakásoktól a szemetet, már itt történik egy szelektálás. Örömmel látom az újságokban, hogy egyre több erőfeszítést tesznek a hulladékügyben. Ennek a városnak szerintem 10-15 év kell és egy egész szuper élhető környezet lesz. 

A szelektálás második lépcsője ;o) 

A szelektálás 3. lépése, itt teljesen korrektül szétválogatják, majd a következő ajtónál leadják a helyi MÉH telepen.

A MÉH telep, és gazdája a hulladéknepper. Az előbbi embereket ő fizeti, kilonként. Konszolidál, és pár naponta megraknak egy teherautót, ami elviszi a feldolgozóba.

A mezőgazdaság értékesítési lánca

Egy kis hűsítő a melegben, kókusztej árus

Gyümölcsös

Virágfűzők. Amit a hölgy a kezében tart egy jázminfűzér. Ezt a hajukba szokták tenni, illetve otthon, kocsiban wunderbaum-ként működik, nemutolsósorban a templomok és oltárok dísze. Próbáltam, 2-3 napig nagyon kellemes illatot áraszt.

Számolhatatlan mennyyiségű kisbolt

Cipészmester:

Itt nincs ablak, ami kitörjön és a cipész sem költözik el Regős Bendegúz miatt.

Bambusz sötétítő készítése:

A Vasalás témája:

 

Varroda

Teherautószervíz

Motorszerviz

 

Rendészeti dolgozók

  • Rendőrlány

Ma a függetlenségük napján 100m-ként áltak a főúton, az arra járó politikusokat biztosítják. Igen, itt elég kemény a harc a politikában. Angolos viták, hatalmas korrupció, hatalmas biznisz. Olvastam, hogy itt a csatározások közepette 1990-től 182 politikust tettek el láb alól. Nem kell messze menni , hogy a Rajiv Ghandi emlékhelyre jussak, akit a cégtől 2km-re robbantottak fel.

  • Waccsmenek - kik a házakat és apartmanokat őriznek (ők épp a miénket - a minőségért elnézést)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://chennaiadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr633846300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása