Friss topikok

2011.12.03. 17:27 akusi

Villanytan óra - nagyfesztől a fogyasztóig

Ma egy kicsit szakmázunk - megnézzük a helyi E-ON illetve általában a villanyszerelő mesterek miképp dolgoznak. Az biztos, hogy nem a Maxwell egyenleteket próbálják megérteni hobbiból.

Vásárolni indultam az Express Avenue mall-ba, ami 6 km-re van tőlem. Úgy döntöttem, amennyit csak bírok annyit gyaloglok - csak így lehet igazán tapasztalatokat szerezni. Meg lekoptatni a koldulókat egy kis felgyorsítással. Erre riksában nincs esély, amikor egy-egy kereszteződésnél 2 percet állunk egyhelyben és persze tipikusan erre apellálnak. Van hátránya is a gyaloglásnak - cserepólót kell vinni, mert azért 28 fokban 90% párával hamar megizzad az ember. Mivel sok cuccot vettem,  visszafele már riksával tettem meg az utat, de mivel nem tudta az az értetlen felfogni, hogy hol lakom (pedig még Nokia maps-en is mutattam neki), ezért ahhoz a hotelhoz vitettem magam, ahol előzőleg laktam. Onnan már csak 2km a haza. Ennek a 2km-nek az utolsó 500 méterén lőttem pár fotót a témához. Nem kellett nagyon keresni. Az már kiderült, hogy nagyon bátrak és nem félnek az utakon, úgy néz ki a feszültséget is jól bírják. Hát lássuk képes érintésvédelmi példatárunkat.

A nagyfesz trafó - 11kV, először távolról,

 majd közelről: 

Eme remek közeli kép azért szemlélteti milyen magasan van. Helyből felugrással el tudnám érni a vezetékeket. Néhol ennél alacsonyabbra rakták. Szerintem ez annak a függvénye, hogy éppen milyen magas volt a villanyszerelő - márpedig itt átlag egy fejjel alacsonyabbak a férfiak nálam.  

-Te Kumar, milyen magasra rakjuk? Ugorjál már egyet had mérjem be.

Azért ha úgy esik, ahogy múlt hétvégén, akkor nem nagyon mennék ezeknek a közelébe. Nemúgy a helyiek (múlt heti kép):

 Hamár az elektromos szekrényt emlegetem - itt már csak max 440V van. Lássunk egy példát hogy néz ki.

 

És kicsit közelebbről:

 No, nem mindegyik van ám nyitva, némelyiknél a lakat helyén dróttal van összekötözve, de leginkább nincs. Aztán haladjunk a nagyfesz irányából tovább a fogyasztók felé. A közterületeken vannak kandeláberek, ezek bekötése a következőképpen néz ki, kb. szemmagasságban, vagy akár lejjebb:

Most már értem miért nincs nagyon világitás az utakon... Némelyiken van "Vigyázz megb*asz! felirat, ha a fedő egyeltalán megvan.

Nézzünk meg egy villa kerítését - valószínű a kapunyitó van eképp betáplálva:

És nem is kell messzire mennem, csak ki az erkélyre - ahol a klímák vezetékeit tudom fogdosni. Van egy háromeres vezeték mellmagasságban, csupasz véggekkel. Jövő héten kérek egy fázisceruzát, megnézem van-e benne élet:

 

Fogalomtár, mi mit használunk és mi ennek a chennai-i értelmezése:

Csoki: Szigetelőszalag

OBO doboz: Szigetelőszalag

Lakat: -

Szigetelőszalag: végeket szabadon hagyni

 Bátraké a világ! Asszem a fentiekhez nem kell Sanyibácsi szakvéleményét kikérni....

Bár arra kíváncsi lennék, hogy ezek miatt a szuper szerelések miatt mekkora a hálózaton a veszteség. Lehet, épp akkora, hogy nem kellene azt a napi egy óra tervezett áramszünetet csinálni. Igen itt ilyen is van, egyes városrészeket a nap különböző időpontjaiban egy órára lekapcsolnak - mert nincs elég energiájuk. Már csinálják az atomerőmű legújjab hiperszuper blokkját (Chennai-tól 40 km-re).

A zöldek támadják  - de úgyis el fogják indítani jövőre.Itt ugyan nem szokott földrengés lenni de mondjuk egy ezer kilóméterrel arrébb igen. Azért támadják, mert a tengerparthoz nagyon közel van és a 2004-es tsunami - ami ide 10m-es hullámokkal érkezett - igen nagy gondokat okozott. Akkor sikeresen abszorválták a védekezési feladatokat, de mi lesz legközelebb?

Remélem az atomerőművet jobban rakták össze....

 

 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://chennaiadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr233434490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskosar 2011.12.06. 16:49:53

mi lett volna, ha 5 kilométerrel arrébb tesznek ki? :O))

Ivymike 2011.12.16. 08:49:21

Két villanyszerelő vitatkozik az állványon. Arra megy egy öregasszony:
- Néni kérem, tessék szíves feladni azt a fekete drótot!
- Tessék aranyoskám.

Na ugye mondtam Béla, hogy ez a nulla, te meg jössz a hülyeséggel, hogy fázis...
süti beállítások módosítása